saya masih lagi dalam mood honeymoon. masih belum berpijak ke dunia yang nyata. bangn pagi masih kepinginkan nasi kerabu daging bakar dengan kopi manis leting. haih. indahnya dunia. hakikatnya, bangun pagi kene mengadap food masak sendiri. tu satu hal. nak heret bontot keluar dari kawasan katildan tilam empuk dan melangkah ke dapo tu malasnya! kenapakah begitu malas semenjak dua menjak ni.
tapi hari khamis lepas sebab dah lama tak makan masakan sendiri terajin la sikit nak masak. masak gulai darat daging. daging fresh dari kampung u ols. lembut manis sedap. macam makan daging korban jer rasanya.
gulai darat daging panaskan makan sampai breakfast kesokannya
kalau gulai darat lagi banyak kali panaskan lagi sedap sebab dia makin pekat kaw-kaw. makan ngan acar timun dan sambal lada kering dah cukup.
ni menu paling mithali. telur mata kerbau masak kicap.
lama tak makan sedap jugak kan?
breakfast pagi ni. dah berzaman beli whole meal paratha ni, peram dalam deep freezer. biasalah tu. untuk bekalan perang dunia ke 3. buat seafood pizza paratha. jenama kawan ni paratha dia nipis jer. kalau dah bosan makan tortilla boleh la tukar2 ngan paratha. tapi paratha lemak lebih la sikit kut..hihi
saute udang ngan sotong dengan bawang besar, lada hita sikit garam sikit. base guna mayonis/ thausand island, campak nenas, campak tomato tabur mozarella. bakar kejap done! paratha dah masak kejap atas pan sebelum letak semua bahan.masak paratha tanpa minyak memandangkan beliau dah penuh dengan minyak
siap simple breakfast sambil malas-malas
for my husband pizza kapit.=P guna dua keping roti. ketua keluarga kene makan lebih
mine, pizza lipat. lepas tengok gambar ni teringat hot and roll. confius identiti kejap. ni pizza ke. hot and roll ke, sandwich?
belasahla labu. asalkan husband mak kata sedap sudah.
jomat tenaga dari kene masak kari cicah paratha kan? haha
nun dikejauhan flat bread pizza anakanda. buat 2 keping terus. breakfast ngan lunch makan benda sama. haha. sori sayang, ummi sungguh malas nak masak.
wholemeal bread lebihan bolognese sauce, tabur mozzarella cheese
5 comments
sangat mithali disitu apabila berjaya masak gulai darat daging..mak hanya mampoo tgk sbb buat x penah jadi ;p
ReplyDeletetensyen gel!!
bestnya balik kg..haisy..kak ila pon dah lama dok kelik:(
ReplyDeleteemas loni berapa RM/100g?? nak kelik kecek che abe eh:P
cha kalau buat flat bread pizza dia makan 1.5 slice or 2 slices! tp mmg nila yg selalu buat utk cha punya bfast sebab malas hahah
ReplyDeletexpenah buat lg kt radhi..hehehe..nnti nk trylah..kalo roti kosong mmg deir mkn..koang nnti watla masa 19/5 tu..hehehe
ReplyDeleteKak Maghfarah,
ReplyDeleteHarini buat flat bread pizza.. Tp bukan utk anak tp utk mak n bapak c tecik.. simple dan mudah.. yummy.. Thanks kak, byk resepi berguna nih..heh..