labu salah satu makanan kesukaan rasulullah. antara makanan awal-awal maryam makan jugak. since baby sampai sekarang. memang tak putus bekalan labu. nenek dia bawak from kelantan, orang bagi, walid beli. ade jelah stock labu tu. masak mcm2. buat breakfast, lunch, dinner. tapi sekarang kalau buat sayur, makan labu seketul-seketul macam tu dia tak nak dah. bosan gamoknye. kene buat cucur, lempeng, and ni try buat keria labu pulok.
keria labu
bahan-bahan diperlukan
labu
tepung atta
sahajaaaa
steam labu, lenyek-lenyek. tunggu sejuk sikit. campur tepung atta sampai boleh bentukkan bentuk donat.
heee. senang jer. i tak reti sangat nak berseni-seni buat bentuk santek-santek ni. plus adunan ni i biar dia lembik sikit takut banyak tepung tak sedap plak kan.
goreng sekejap, done!
kalau bawah setahun. baik bakar.
8 comments
terliur plak tgk maryam makan..
ReplyDeletesis, goreng tu minyak sikit ke goreng mcm yang kita goreng tuk kuih keria kita tu ye..
ReplyDeletebetty, orang tua pon boleh makan ni. farah pon bfast ni jugak=D
ReplyDeleteain, kalau untuk maryam banyak shallow fried lagi. tapi kadang2 tu ade jugak deep fried. tp semalam goreng minyak sikit jer. kene rajin balik2
gule n garam x yah ek awk..
ReplyDeletelabu kite x suke
hadiff pon x penh bg
haha sbb bf kite x mkn kn
tkot die x suke
tp kali ni tgk menu awk kite mcm nak try
tepung atta tu cap ape?
atta cap ape2 pon boleh..alagapas ke..xyah letak garam gula pon sedap
ReplyDeleteApsal la keria yg Maryam makan tu nampak sedapp sangat..spaghetti angel hair tu pun sedap juga Farah...
ReplyDeleteAda orang kata labu berangin, btl ke? My baby pun suka labu tp takut gak nk bg selalu
ReplyDeletekak, akk guna minyak apa ya utk goreng2 ni?
ReplyDelete