sejak jadi buat coklat kek hari tu makin banyak pulak alatan buat kek. buat kek nye tidak. heheh. semangat nak buat jer lebih tapi banyak kekangan. plus mixer takde, kalau nak buat kek kene guna energy lebih sikit lah. (hint: birthday i tak lama dah. i tengok mixer kat jj hari tu takdelah mahal pon. muahaha)
tapi ini kek tayah guna mixer. blend sajor. ambik resepi kat sini
bahan-bahan:
-1 bji buah limau
-1 cawan minyak (i guna minyak canola+sun flower naturel)
-2 cawan gula halus (guna satu cawan gula castor pon dah cukup manis)
-3 biji telur gred A
-2 cawan tepung gandum*
-1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
-1 sudu besar sunquick oren *tambah sendiri
-parutan kulit oren yang warna oren jer, putih tu nanti pahit *pon sendiri tambah
Cara-cara
- Tuangkan adunan kedalam loyang yg bergris
masak terus makan. minum petang husband
(haha..konon2 berseni la potong tinggi rendah macam ni?)=p
masa mula-mula masak and kek ni panas-panas lagi i kurang gemar kek ni sebab dia gebu sangat and rasa 'kering'. tapi sebab makan panas-panas and luaran dia rangup lagi so layan la jugak. i suka kek rasa 'padat'.
esoknya barulah i rase kek ni lembap-lembap sikit, makin lembut and makin padat. sedap pulak!
3 comments
ingat masa kecik2! lama tak buat kek niii.
ReplyDeletewaaa terror la..k.eina jugk tak buat2 lg...huu~
ReplyDeletefarah.. kek mmg cam tu after a day baru dia cantik moist. tapi kalau kat rumah baiti.. kek panas2 tu jadi bahan ngap. sampai hancur kek sbb potong panas2kan.. ada org tak gheti menyabor :P
ReplyDelete