wah bunyi macam hebat jer masak madu. tapi sebenarnya resepi senang banget. jom mencuba.
bahan-bahan:
udang saiz sederhana 10 ekor (perap dengan garam, 3 sudu tepung jagung, serbuk kunyit dan 1/2 sudu garam)- digoreng dan ketepikan dulu.
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
satu ulas bawang merah(ditumbuk)
1 tangkai cili kering(ditumbuk)
1/2 labu bawang besar
2 sudu sos tiram
2 sudu soso cili
1 sudu madu
2 sudu kicap masin
1 biji limau nipis (secukup rasa)
cara-caranya:
1.tumis bahan-bahan tumbuk sehingga naik bau, masukkan semua sos, madu, dan kicap. masukkan sedikit air.
2. masukkan bawang besar . kacau. seimbangkan dengan garam, gula, dan asam limau.
3. masak sehingga pekat, masukkan udang yang telah digoreng tadi. makan panas-panas memang terangkat
0 comments