2 ulas bawang putih.
1/2 labu bawang besar bersaiz sederhana
1 biji tomato
2 sudu besar tpmato paste
1/2 batang carrot (optional)
1 keping cheese (aku guna kraft)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh italian herb (oregano, basil, thyme, parsley)
1/2 sudu teh lada hitam
garam dan gula secukup rasa
6 ekor udang saiz kecik
1 ekor sotong saiz sederhana
(boleh guna apa-apa saja seafood)
1/2 labu bawang besar bersaiz sederhana
1 biji tomato
2 sudu besar tpmato paste
1/2 batang carrot (optional)
1 keping cheese (aku guna kraft)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh italian herb (oregano, basil, thyme, parsley)
1/2 sudu teh lada hitam
garam dan gula secukup rasa
6 ekor udang saiz kecik
1 ekor sotong saiz sederhana
(boleh guna apa-apa saja seafood)
contoh seafood pada hari ini
cara-caranya adalah:
1. tumis bawang putih dan bawang besar (dengan olive oil kalau boleh. kalau takde belasah saja)
2. bila wangi masukkan carrot dan diikuti semua bahan kecuali seafood. bila sudah try semua ok dan carrot sudah masak barulah masukkan seafood.
3. kacau sehingga masak. seimbangkan dengan garam dan gula.
1. tumis bawang putih dan bawang besar (dengan olive oil kalau boleh. kalau takde belasah saja)
2. bila wangi masukkan carrot dan diikuti semua bahan kecuali seafood. bila sudah try semua ok dan carrot sudah masak barulah masukkan seafood.
3. kacau sehingga masak. seimbangkan dengan garam dan gula.
1 comments
i dh buat resipi u ni last friday..hasben i kasik i 4 bintang..
ReplyDeletemekaseh2, lenkali kasi la lg byk resipi yg sng i nk ikut.. hehehe