lauk: daging salai masak lemak cili padi
- 05:25
- By Mag
- 0 Comments
masak lemak cili api daging salai
bahan-bahan:
daging 3-4 orang makan
1/2 biji santan (kurangkan jika xnak lemak)
4 biji bawang merah-blend
1 cm lengkuas-blend
6-7 biji cili padi(ikut selera)-blend
1/2 inci kunyit-blend
sebatang serai-ketuk
2 helai daun kunyit-hiris halus
1 keping asam keping/asam gelugurhiasan: kacang panjang/pucuk ubi/ belimbing buluh
cara-cara
daging 3-4 orang makan
1/2 biji santan (kurangkan jika xnak lemak)
4 biji bawang merah-blend
1 cm lengkuas-blend
6-7 biji cili padi(ikut selera)-blend
1/2 inci kunyit-blend
sebatang serai-ketuk
2 helai daun kunyit-hiris halus
1 keping asam keping/asam gelugurhiasan: kacang panjang/pucuk ubi/ belimbing buluh
cara-cara
1. bakar daging sampai separuh masak diatas api, hiris nipis-nipis
daging yang sudah dibakar separuh masak untuk rasa salai2. massukkan bahan blend kedalam santan.kacau.
3. masukkan daging, daun kunyit, serai, dan asam keping. sentiasa kacau supaya tidak berketul.
4. setelah daging empuk masukkan kacang.
5. garam dan gula secukup rasa. siap~
3. masukkan daging, daun kunyit, serai, dan asam keping. sentiasa kacau supaya tidak berketul.
4. setelah daging empuk masukkan kacang.
5. garam dan gula secukup rasa. siap~
0 comments